(adaptat după Satir, 2010)

Acesta este un exercițiu care te va ajuta să te descoperi mai mult, iar prin propriul exemplu să-i provoace și pe cei apropiați să facă același lucru. Vei putea conștientiza aspecte pe care nu le-ai luat în considerare poate niciodată, vei putea înțelege mai bine cum anumite lucruri din trecutul tău au condus la conturarea personalității tale din prezent.

Mandala personală include câteva „straturi” de auto-analiză care vor conduce la o serie de informații ce vor alcătui un text-eseu despre tine, iar, ulterior, pe baza acestuia poți realiza într-o manieră artistică această mandală sub forma unei picturi sau a unei sculpturi. Nu contează cât de talentat/ă ești pentru a putea realiza această mandală în cea de-a doua parte a sa. Lasă-te purtat/ă de imaginație și vei vedea că rezultatul te va uimi.

  1. Primul strat este partea fizică. Este vorba despre corpul tău. Ce știi despre el, dar, mai ales, cum îl privești? Care sunt aspectele tale particulare legate de exteriorul corpului, dar cele interioare, legate de părțile componente, de organele vitale și nu numai? Ce știi despre tine din copilărie și până în prezent? Ai vreun aspect vulnerabil? Există părți care sunt mai sensibile, unele care dor? Ai fost predispus către un anumit tip de boală? Ai căutat să afli cât mai multe despre aceasta? Ce semnificație știi că are din punct de vedere psihologic?
    Ești proprietarul acestui corp, dar îi vii în întâmpinare? Îl asculți, îl îngrijești? El îți spune când îi este foame, sete, când este obosit sau stresat și te îndeamnă să-ți canalizezi atenția asupra anumitor părți care dor mai mult, poate. Cât de elastic sau rigid este? Înalt sau scund, mai slab sau mai greoi. Cum îl simți?
    Cum obișnuiești să-ți răsfeți corpul? Există zone pe care nu le cunoști? Există părți ale corpului tău de care te rușinezi sau nu le expui niciodată, nici măcar în intimitate? Cum ar fi să te îndrepți cu atenția spre aceste locuri și să le mângâi mental? Îți accepți goliciunea cu încredere atunci când ești doar cu tine? Dar în mediul social, cum îl expui? Cum te (re)prezintă pe tine? Pentru realizarea artistică a acestui strat, alege o culoare.
  2. Cel de-al doilea strat este reprezentat de partea mentală (cognitivă). Este vorba despre gândurile tale, informațiile pe care le deții și le folosești, semnificația pe care o dai lucrurilor. Partea rațională te poate ghida să obții răspunsuri la întrebări precum „ce înțeleg?”, „cum învăț lucruri noi?”, „cum analizez situații, cum rezolv probleme?” Cum observ, cum decid, cum judec o situație sau un eveniment? Ce strategii mentale obișnuiești să folosești? Cât de mult îți iubești ideile atunci când participi la un dialog? Cât de mult accepți o perspectivă diferită de a ta? Prin ce culoare sau culori ai reprezenta mentalul în mandala ta?
  3. Al treilea strat este cel al emoțiilor și sentimentelor. Cât de liber ești pentru a le recunoaște sau accepta? Cum le exprimi? Ce bariere îți pui în fața sentimentelor? Atitudinea ta față de toate trăirile pe care le ai este una favorabilă? Le tratezi la fel, indiferent de natura lor? Toate emoțiile sunt firești, ele aducând substanță și culoare în viața noastră. Pe rând ele ne comunică informații despre noi, despre ceilalți și despre natura relațiilor noastre cu mediul social. Atitudinea pe care o avem față de trăirile noastre afective, față de felul în care le îngăduim să existe ne indică unde se situează stima noastră de sine în raport cu sentimentele. Atribuie o culoare/culori acestui strat și reprezintă prin desen sau sculptură acest strat.
  4. Cel de-al patrulea strat se refera la senzorialitate. În primul rând, gândește-te la starea fizică a organelor de simț. Apoi întreabă-te cât de mult îți îngădui să privești, să asculți, să atingi, să guști, să miroș Ce restricții pui asupra acestor acțiuni? Poți renunța la ele? Este foarte posibil ca în copilărie, mulți dintre noi, să fi fost învățați că avem voie să (ne) vedem, să auzim ori să atingem doar anumite lucruri. Acest lucru a condus, desigur, la o limitare a felului în care ne folosim simțurile. Acestea, însă, cât și felul în care le folosim, constituie o resursă extraordinară de conectare cu noi înșine, cu emoțiile noastre, cu corpul nostru, cu ritmul natural de care avem nevoie pentru a învăța să trăim în prezent. Tehnicile de mindfulness se bazează în cea mai mare parte pe concentrarea informațiilor ce ne parvin pe aceste căi, ale organelor de simț. Prin intermediul lor, „sinele interior este scăldat” (Satir, 2010). Nu uita să asociezi o culoare cu senzorialității.
  5. Cel de-al cincilea filtru de analiză este cel al interacțiunilor tale cu oamenii din viața ta. Care este calitatea acestor relații? Interacțiunile tale modelează calitatea lor. Cum o evaluezi? Cum îți folosești puterea? Obișnuiești să uzezi de ea pentru a manipula și a obține ceea ce îți dorești de la ceilalți? Ei sunt o resursă pentru a-ți atinge scopul? Sau renunți la ea și devii o victimă? Îți folosești puterea pentru a dezvolta armonia internă și armonia cu ceilalți, devii un lider care îi ajută pe ceilalți să se dezvolte? Cu alte cuvinte, îți folosești puterea pentru creșterea personală și a celor din jur sau o folosești ca instrument de amenințare? Faci echipă cu membriii familiei sau cu alții pentru a construi lucruri împreună? Cum te distrezi, cum folosești umorul în viața ta? Iubirea și umorul fac viața mult mai ușoară și mai frumoasă și au un efect de vindecare puternic. După ce ai făcut o introspecție și ai răspuns la aceste întrebări, nu uita să asociezi o culoare acestui strat de analiză.
  6. Urmează să te gândești la alimentația ta. Ce alimente (și băuturi) introduci în corpul tău? Care sunt preferințele tale? Cum și cât alegi să mănânci pentru a te menține sănătos? Obișnuiești să ai o rutină, să adaugi mesei și alte semnificații? Este un prilej de conectare cu familia sau prietenii? Ce emoții și amintiri te leagă de anumite mâncăruri? Manifești un respect aparte pentru felul în care iei masa? Obișnuiești să te rogi sau fii recunoscător pentru ceea ce ai pe masă? Îți place să gătești pentru tine și ceilalți? Care este locul tău preferat de a lua masa? Cine mai este prezent? Gândește-te și enumeră alimentele, gusturile pe care le preferi. Ce spun aceste preferințe? Ce culori ai asocia?
  7. Cel de-al șaptelea strat de analiză te conduce către contextul în care trăiești, cu toate elementele prezente: ce se vede, ce se aude unde locuieș Cu ce obiecte/lucruri te înconjori, care este lumina la care te expui, culorile, cum arată spațiul în care locuiești. Toți acești factori contribuie la calitatea vieții noastre și ne influențează starea, sănătatea. Există conexiuni foarte strânse între lumină, sunete, culori și ceea ce se întâmplă în corpul și în mintea noastră. Curățenia fizică influențează ordinea și curățenia din interiorul nostru.
  8. Ultimul filtru este relația spirituală. Care este legătura ta cu forța vieții/divinitatea/universul. Ce reprezintă pentru tine viața? O tratezi cu respect? Folosești spiritualitatea în viața de zi cu zi? Ce reprezentare are pentru tine?

Toate aceste filtre sau straturi de analiză sunt interdependente și se influențează reciproc. Dacă le-ai atribuit o culoare specifică, poți să-ți creezi mai departe propria mandală fie într-o manieră simplă de 8 cercuri concentrice, fie mult mai relevată sub forma unui desen sau sculpuri (din diverse obiecte).

În finalul acestui exercițiu, sunt convinsă că te-ai descoperit mai bine, că poți vedea anumite aspecte din viața ta într-o altă lumină, că ai scos la suprafață ceva uitat. Ai accesat emoții și ți-ai pus întrebări. Ai reflectat și ai conștientizat mai mult. Ai devenit mai curios, mai curioasă.